Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Az alkohol és a nők

2011.01.19
Az alkohol és a nők

Olvastam egy cikket, az egyik igen ismert női bulvár lapon, miszerint a lelki válság miatt nyúlnak a nők az alkoholhoz. A cikk a depressziót emeli ki, a szürkeséget, valamint a „halálra unt fejek a metróban” rövid kis monológját ismerhetik meg az olvasók.

Sok fiatal nő, nem a lelki válság miatt nyúl megoldásként az alkoholhoz. Véleményem szerint a 18-24 év közöttiek, a hétvégi alkohollal és drogokkal átitatott bulik, a hétköznapokban is előforduló, „csak igyunk életérzést” képviselők száma igen magas. Nap, mint nap látni fiatalok csoportba verődését, aprópénzes italozásaikat akár az utcákon vagy kiszolgáló egységekben. Lehet péntek, lehet kedd vagy szerda, aki inni szeretne, az úgyis iszik. Esetleg előveszi a vitrinből a rokonoktól, barátoktól ajándékként kapott italokat, és néhány hörpintés után mindenki másként látja a világot.

A másik, ami még eszembe jutott, akkor ezek alapján, azok a nők is iszákosak, akik megisznak vacsora vagy ebéd mellé egy pohár vörös bort egészségük érdekében? Persze nem mindegy, hogy milyen mély az a pohár, de a hiedelmek nem véletlenül szólnak a jótékony hatásokról.

A cikk, említést tesz az Egészségügyi Világszervezet (WHO) számításairól, miszerint 2020-ra a világ második legnagyobb egészségügyi betegsége a depresszió lesz. Ez igen súlyos és sajnálatos tény, de el kell ismernünk, nehéz megküzdeni a mindennapokkal.

Kedvelem, amikor az angol statisztikákat ránk vetítve próbálják meg eladni. Szegény briteknél majdnem minden harmadik 18 év feletti leányzó használ antidepresszánsokat a stressz, a szürkeség, a depresszió, a munka, az iskola, a család, a pasik, és még sok-sok dolog miatt. Természetesen életkorok megoszlásánál megértem, hogy egy családanya, egy dolgozó nő másképpen éli meg a hétköznapokat, a munkahelyi kudarcokat, a párkapcsolati problémákat, a gyereknevelés nehézségeit, a mindennapi életet, de ne általánosítson se a statisztika, se az író, hogy egy 23 éves vagy egy 43 éves nőnek a rossz élet miatt az alkohol jelenti a menedéket, a búbánat felejtését.

A legnagyobb problémám az írással, hogy a tavaly évben történt sajnálatos fiatalkorú lányok bolti lopását segélykiáltásnak véli a szerző. Kérdezem én, mi abban a segélykiáltás, amikor egy bizsu fülbevalót tulajdonítanak el heccből a fiatalok? És a megtorlásként adott elzárás miatt ért hatalmas traumát is ezek alapján alkohollal fogják leplezni a lányok? Nem hinném! Lelki szemeim előtt van, amikor bemennek a lányok a suliba és jót röhögnek az osztálytársaikkal a cselekedeteiken, és közben az egész ország a 20.000 Ft alatti lopások büntetésétől hangos. Ezeket az embereket sajnálni nem tudom. 

Azokat a nőket sajnálom, akik több műszakot vállalva minimálbérért dolgoznak, hitelt, számlákat fizetnek, családokat tartanak el, beteg férjről, gyerekekről gondoskodnak. Ők az igazi hősök! Főznek, mosnak, takarítanak, dolgoznak éjjel-nappal, pihenni sincs sok idejük, és nem isznak! Sem reggel, sem délben, sem pedig este!