Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Családi kapcsolatok
Kép Mindenki életében elérkezik a felnőtté válás ideje. Ez persze nem feltétlenül 18 évesen történik meg, amikor hivatalosan is nagykorúvá válnak a fiatal felnőttek. Felfogás kérdése, hogy ki mikor válik éretté gondolkodásmódjában. Sok olyan barátom volt, akik jóval hamarabb nőttek fel családi problémáik miatt, mint én vagy hasonló korú társaink. Vannak olyan szülők, akik mindig is az édes kis cukorborsójukat látják gyermekük személyében huszon, harminc évesen vagy ennél is idősebben. Elég kínos, ha édesanyánk a leendő párunknak a gyermekkori disznótoros, vagy meztelen, ovis képeinket mutogatja a 80-as, 90-es évekből.
A kamaszkor velejárója az engedetlenség. Szülőként elengedni a gyereket? Esetleg magunkhoz láncolni? Egyik véglet sem helyes. Nem minden múlik a szülőn. A gyerek, mint individuum is tehet jövője, élete alakulásáért józan eszének, belátásának megfelelően.
Felvetődik a kérdés, hogy gyerekként mik a jogaid? Jogod van tanulni, olykor kikapcsolódni, a barátaiddal lenni. Az önállóságra jogot kell formálj, de a mértékre mindig figyelj oda!
Mi lehet tenni, hogy a rögös felnőtté válást könnyebben éljék meg a szülők a gyermekek által? Íme, néhány példa:
-       Őszinteség! Ha hazudsz a szüleidnek, azzal a benned való hitük és bizalmuk csorbul, vagy teljesen elveszik. Nagy veszélye, hogy végig kísér egész életedben a lelkiismeret furdalás, és a szüleid soha nem fogják tudni, mikor is bízhatnak meg benned, és mikor mondasz nekik igazat!
-       Fogadd meg a tanácsokat! Természetesen nem kell mindennel egyet értened, csupán alkalmazkodj. A tapasztalatok, az életkor, a bölcsesség, a meglátás nagyon hasznos, ha bajban kérsz segítséged, akár szüleidtől, akár barátaidtól vagy másoktól. Ha nem is fogadod meg az összes tanácsukat, az élet úgyis igazolja mit mondott neked egykor anyud vagy apud. Saját károdon fogod megtapasztalni, milyen pocsolyába lépni az új cipővel. 
-       Határozottság! A felnőtté válás folyamatában megismered tinédzserként önmagad, vágyaid, célokat tűzöl ki magad elé, melyeket véghez viszel, vagy sem. Ne hagyd, hogy szüleid rád erőszakolják régi, dédelgetett álmukat, vagy olyan pályára irányítsanak, mely nem áll hozzád közel, nem érdekel. Persze, ne áss át a ló túlsó oldalára sem! Míg felmenőiddel élsz, és ők tartanak el, egyfajta elszámolással tartozol irányukba. Érdemes az arany közép utat keresni, és azt járni!
-       Vigyázz a család becsületére! Soha sem tudhatod, hogy barátnőd/barátod, milyen viszonyban van az őseivel. Egy rosszindulatú pletyka, és máris felbomlik a családi béke. Ennek megvédése érdekében, ne tégy megalázó, gúnyos megjegyzéseket poénból sem a szüleidre. Számukra nemcsak arcon csapás a gyermeküktől, hanem csalódás irányodban, és a neveltetésedben.
-       Belátás! Ne egy szörnyeteget, egy rémes gyámot láss szüleid személyében, hanem egy vigyázó, segítő felnőttet, aki a lehető legtöbbet próbálja megtenni érted, a családjáért. Ha nincs testvéred, még nehezebb feladatuk van. Most kezdik ők is tanulni, hogy mit kell „gyermeknevelés” címszó alatt csinálni. A legtöbb szülő óvja, védi csemetéjét, ezért is becsüld a családod. Ők a mintaadók, a példaképek, a hősök a szemünkben! Nekik sem kellemes odahaza tülkön várni Téged, hogy hazaérj végre a szombati buliból minden féle gond nélkül.
-       Segítség! Mindig jól jön egy okos tanács, meglátás. Attól szép csak igazán a kedves, megértő szó, aki közel áll szívünkhöz. Természetesen nem kell minden tanácsot megfogadni, de akikben megbízol, azoktól érdemes elfogadni. A különböző élettapasztalatok, és életkori különbségek sokszor jó alap az okos lépésekhez. Egy nagyszülő, vagy akár egy pszichológus bölcs javaslatait átgondolva, megfogadva a későbbiekben rádöbbenthetnek, hasznos lehet minden javaslat.

L.T.

Kép forrása: Internet

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.