Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Dohányzási dilemma!

2011.03.10

Dohányzási dilemma!

 

Ha bizti a tuti… cigit tessék!

Biztos sokan ismerik azt a viccet, hogy miként csinál lekvárt a szőke nő? Hm? Egyszerűen kinyomja a buktából. Nagyjából egy szinten van ezzel a kormány a legújabb ádáz ötletével, melyet esztelenül kíván, hatástanulmányok, felmérések nélkül véghezvinni. Ez pedig nem más, mint a dohányzás tiltása.
 
Kép A kétharmados többségben lévő politikusok 2011. február 25-én terjesztették a parlament elé azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében a jövőben tilos lesz minden zárt légterű nyilvános helyen a dohányzás. Nem tudom ki, hogy van vele, de én nem vagyok a pénz ellen. Sőt! A pénz mellett kampányolok, mivel abból él a földkerekségen minden ember. A Napi Gazdaság közlése értelmében legalább 32,5, legfeljebb 58,5 milliárd forint jövedéki adóbevétel kiesést jelentene2011 évben a dohányzás visszaszorításáról szóló törvényjavaslat, amennyiben elfogadja a Tisztelt Ház a szabályozást! Ez azt jelentené, hogy ha a vendéglátóegységekben tilos lesz a dohányzás, akkor az alkoholfogyasztás közel 24%-ot is visszaeshet, melynek adóbevétele csúnyán érintené azt a fránya költségvetésünket.
 
Újdonságként lépett hatályba az EU-nak köszönhetően 2011. január elsejétől az a megkötés, miszerint Magyarországnak 2018-ig meg kell dupláznia egy doboz cigaretta jövedéki adóját. Ezzel a közkedvelt márkák esetében, a jelenlegi 580 Ft-os eladási árnak minimum a dupláját kell perkálni, ha épp’ mentolos cigit szívna valaki, vagy favoritját szippantaná. Így ezer forint felett kellene a dohánytermékek sora közül választania a dohányosnak, ha a jó minőséget keresi. A kevésbé jó minőséget szívóknak sem kell elkeseredniük! Az ő esetükben a jelenlegi átlagos piaci ár, tehát az 550 Ft-os tételek is emelkedni fognak. Velük is törődnek piaci áron, így akik az olcsóbb kategóriát választják, nem maradnak ki a jóból!
 
Gyermekekért?
 
Nem elég, hogy be akarják a népvigalmi intézményekben szabályozni a dohányzás lehetőségét, van olyan országgyűlési képviselőnk, - többek közt a narancs párt tagja - Heintz Tamás, aki a nemdohányzók védelme érdekében az autóban is tiltaná a dohányzást abban az esetben, ha 18 éven aluli gyermek is utazik az autóban. Hirtelen ötletfelismerésként vette a lapot Vujity Tvrtkótól, így megszületett egy gyors javaslat a felelőtlenül dohányzó szülők gyermekei védelmében. Indoklásuk, miszerint a gyerekek nem tudnak védekezni a passzív dohányzás okozta ártalmak ellen.
 
Mint egy, az utakon vezető női hölgy sofőrként írom, keveset találkozom olyan gépjárművezetővel, aki gyermekei mellett nem húzná le az ablakot, vagy egyáltalán rágyújt-e, míg vezet és gyermekét viszi óvatosan, odafigyelve. Számomra kellemetlen, hogy az intimszférát ennyire megsértenék. Bár nem dohányzom, de aki vezet, miért ne szívhatna el egy szál cigarettát, és miért akarják megszabni ezt a kialakult, berögzült viselkedést a dohányosok és családjuk körben. Ha van gyerek, ha nincs.
 
Kell ez nekünk?
 
Ha az Országgyűlés elfogadja a törvényjavaslatot, akkor idén júliustól betilthatják a dohányzást a kocsmákban, munkahelyeken, közintézményekben, klubokban, és a vonatokon.
Íme, a törvényjavaslat legfontosabb pontjai, melyet ajánlott mindenkinek ismerni:
-          Munkahelyen, szórakozóhelyen, közintézményben, étteremben, koncerten, egyéb rendezvényeken zárt helyen nem jelölhető ki dohányzóhely, ahogy vonaton sem.
-          Csak nyílt légtérben jelölhető ki dohányzóhely, de ez nem lehet a közforgalmú intézmény (szórakozóhely, közintézmény) bejáratától számított 5 méteres távolságon belül.
-          Nem jelölhető ki nyílt helyen sem dohányzóhely iskolában, közoktatási intézményben, gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézményben, kórházban, egészségügyi szolgáltatónál, kivéve a pszichiátriai intézményekben.
-          A javaslat nem tiltja a dohányzást kerthelyiségekben, szabadtéri szórakozóhelyeken.
-          Dohányzóhely kijelölése nélkül is rá lehet gyújtani a szállodák, panziók dohányzó szobáiban.
-          A cigaretta doboz előlapján csak “A dohányzás halált okozhat” felirat szerepelhet. A hátlap 50 %-án fényképből vagy illusztrációból, szövegből álló kombinált figyelmeztetésnek szerepelhet.
-          A tiltott helyen dohányzásért kiszabható bírság összege 30 ezer forintra emelkedik.
-          Települési önkormányzatok a helyi rendeletükben korlátozhatják a dohányzást a közterületeken.
 
 
Újabb zavaró, kellemetlen igazságok…
 
Kép A Los Angeles-i Californiai Egyetemen megállapították, hogy a dohányzás a tinikre mért impulzív hatásaként, kevésbé ügyes, meggondolatlan döntésekre vezetheti a fiatalokat. A kutatók következtetései szerint, a tizenévesek körében az aktívan dohányzók, nikotinfüggők prefrontális agykérgük a legkevésbé aktív. A felmérésben 15 és 21 év közöttiek vettek részt, illetve az MRI segítségével 25 dohányos és 25 nem dohányos agyát vizsgálták meg. Az aktivitás hiánya miatt a serdülőknél a megkésett fejlődés miatt ezen a területen okolható a gyenge döntési képesség, amelyet a cigarettázás idéz elő. Ha racionális döntéseket akarnak hozni életükben az életükről a jólétükért a tinédzserek, akkor le kell szokniuk a cigarettázásról. 
 
Egy másik amerikai tanulmány szerint, a depresszióban szenvedő felnőttek kétszer nagyobb valószínűséggel dohányoznak, mint a nem depressziós emberek. A 20 év feletti depis emberek 43 %-a cigizik, míg a lelki gondokkal kevésbé küzdő egyéneknek csupán 22%-a. Tíz depressziós ember közül három, naponta több mint egy doboz cigarettát szív el. Magyarországon ma egy doboz cigarettában 19 szál van a korábbi 20 szál helyett. Azon 40-54 év közötti férfiaknál, valamint a 20-39 év közötti nőknél figyelhető meg a dohányzás erőssége és egyben a depresszió. Ezzel együtt a szenvedélybetegséggel, félelemmel, fóbiával küzdők az ébredést követően öt percen belül rágyújtanak. Százalékos arányuk eléri az 51-et. A depresszió tüneteit az alábbi főbb jelzések adják, mint az alvási és étkezési változások, a fáradtság, a bűntudat valami/valaki iránt, a csökkent nemi élet, fásultság, érdektelenség, stb.
Manapság, ma minden ötödik amerikai cigizik. Az USA-ban több mint 400.000 haláleset történik évente a cigarettázás miatt. 18 éves kor felett a tinédzserek 80%-a már nikotinfüggő, ezért kevés százalékuk képes letenni a bagót.
 
Miért is?
 
Nem preferálom a dohányzást, de miért nem gondolnak azokra a felnőttekre, akik akár életkoruk vagy életkörülményeik miatt dohányoznak? Nem járnak szórakozni, nem dobják el a közterületeken a csikket és nem okoznak a természetnek kárt! Önmagukat mérgezik tudatosan. Miért nem gyújthatnának rá szabadon, bárhol, bármikor, főleg, ha megfizetik a dohánytermék áfáját a bétáig, ezzel is költve önmagukra napi vagy heti szinten.
Nem irigylem és megértem azon sanyarú sorsú családokban élő szülőket, akiknek egyetlen megvásárolt cikk a cigaretta a kávé mellett. Ez tartja őket életben, ébren. Miért kell gátolni, elvenni, és a csillagos egekig emelni az unió kénye-kedve szerint az árakat? Azért, mert tagja vagyunk egy nevezett egységnek, nem kell mindent átvennünk, főleg, ha nem azonosak az életkörülményekhez adott feltételek!
Úgy gondolom hiába lesz törvényben a dohányzás tiltása, a népvigalmi szektorban tevékenykedők többsége kijelölt dohányzóhelyeket és kifejezetten dohányzó egységeket fognak létrehozni.
Mindenkinek lelke rajta, rágyújt-e vagy sem. De ne essünk át a ló túlsó oldalára sem…

L.T.

 

Képek forrása: Internet