Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Gyerekkori kövérség

2011.05.20

 

Gyerekkori kövérség
Egyes felmérések alapján, minden negyedik-ötödik gyerek túlsúlyos vagy felesleges kilókkal küzdMagyarországon a gyerekek csaknem 20 százaléka túlsúlyos. Odafigyelés és segítség nélkül elhízott felnőttek lesznek. Ez esztétikai és pszichés problémákon túl, súlyos betegségeket eredményezhet. Hagyományos értelemben a gyerekkori túlsúly, rossz családi mintákra vezethető vissza. A legnagyobb baj az, hogy a szülők kiskorban nem veszik komolyan a kövérséget.
 
images.jpgA mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozás együttesen vezet túlsúlyhoz.A mozgás helyét átvette a számítógépezés és tévézés, és az eközben való nassolás, chips „zabálás”, cukros üdítők kortyolása rontja a fiatalok életmódját.A gyermekkori túlsúly sok problémát okozhat, többek közt: magas vérnyomást, cukorbetegséget, légzési nehézséget, később mozgásszervi elváltozásokat is.Gyakori, hogy lelki okok is állnak a háttérben. A gondolkodásmódon, és az étrenden kell változtatni, és megtenni az új élet felé az első lépéseket. A gyermekétkezetésben a leggyakoribb ellenérv a változásokra, hogy nincs rá pénz.Egy szelet kenyér már fedezi a napi só-szükségletet.
 
Dagiság(Kép forrása: Internet)A kövér gyerekekkel azért kell foglalkozni, mert a tízévesek között már harmaduknak van szövődménye. A cukor- és zsíranyagcsere-, valamint a vérnyomás adatai eltéréseket mutatnak. A gyerekek egy részének a májműködése is kóros. Ez az úgynevezett nem-alkoholos zsírmáj elnevezésű elváltozás a későbbiekben krónikus májelégtelenséghez vezethet. A kislányoknál serdülőkorban kialakul az úgynevezett policisztás ovárium szindróma, amely szőrösödéshez, menstruációs zavarhoz és felnőttkorban terméketlenséghez vezethet. Ezek az elváltozások mind javíthatók, sőt némi gyógyszeres rásegítéssel visszafordítható folyamatok, ha a gyerek életmódváltással csökkenti súlyát.
 
Mégis, hogyan csökkenthető a gyerek túlsúlya? Nem kell konditerembe járni. A mozgás része lehet a lépcsőn közlekedés, sőt a szoba sarkainak ütemes, 30 percen át tartó bejárása is.
 
A kövér gyerek önmagától nem lesz normális súlyú felnőtt. Ha azonban életmódot tudott váltani, azt követően egész életében vigyáznia kell testsúlyára, de egészséges lehet a felnőttkorban.

Képek forrása: Internet