Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Időskorban

2011.01.19

 Időskorban 

Kép A várható élettartam születéskor a génjeinkbe van programozva. Feltételezések szerint sorsunk alakulása, jövőbeni betegségeink, halálunk okai a méhben töltött 9 hónap során determinálódnak. A születéskor várható átlagos életkor Japánban mindkét nemben meghaladja a 80 évet. Hazánk az átlagos életkor (női) meghaladja a 70 évet, de a férfiaké is megközelíti ezt a számot.

 

A hosszabb élettartam azt is jelenti, hogy meghosszabbodott az idős kor, ami biológiailag, pszichoszociálisan, pénzügyileg, egészségügyi szempontból eltér az aktív kortól. A fejlett ipari országokban az idős lakosság egyre nagyobb részét alkotja a társadalomnak. Azaz egyre kevesebb ember kényszerül eltartani több idős embert.

Magyarországon jelentős különbség van az egyes országrészek között mind az átlagos élettartam, mind az életminőség tekintetében. A legkedvezőbb helyzetben a nyugat-Dunántúl, a legrosszabb állapotban észak-Magyarország van. Budapesten is jelentős különbség van élettartam és életminőség szempontjából az egyes kerületek között. Míg a legkedvezőbb helyzetben a II. kerület, addig a legrosszabb állapotban a VII. és VIII kerület van.

Ahhoz, hogy az idős ember jól érezze magát egy adott társadalomban, megfelelő segítő környezet szükséges. Sajnos nem mondható el, hogy a magyar társadalomban adott a megfelelő támogató miliő. A fiatalok türelmetlensége lépten-nyomon megnyilvánul. Gyakori az a felfogás, hogy az idősek haszontalanok, terhet jelentenek, mert el kell őket tartani, nyugdíjat kell számukra fizetni.

A gazdasági, pénzügyi stabilitás megteremtése alapfeltétele a nyugodt kiegyensúlyozott öregségnek. Fel kell készülni az öregkorra. A boldog öregséghez mindenképpen szükséges, hogy a „mai társadalom kicserélődjön”, testileg-lelkileg egészségesebb társadalom lépjen a helyébe. A társadalom magatartásán változtatni kell. A környezetnek befogadónak, empatikusnak kellene lennie minden idős emberrel! Hiszen a fiatalok is megöregszenek egyszer!

Kép forrása: Internet