Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Kevesebb vagy több szex a tiniknél?

2011.03.07
Kevesebb vagy több szex a tiniknél?

 

 

Egy amerikai tanulmány alapján, a 15-24 év közötti fiatalok szexuális érintkezése csökkent az utóbbi években 78%-ról mintegy 72%-ra. A kutatásban 5300 fiatalt kérdeztek meg a Nemzeti Kampányban, melynek vezetője Bill Albert volt. A kutatás eredményei azt mutatták, hogy csökkent a szexuális érintkezés, a nem várt terhességek száma a tinik és a fiatal felnőttek között.

Kép

És, hogy miért csökkent? Több vélekedés szerint nagy szerepet játszik az önmegtartóztatás a fiatalok körében. Ezután a nemi betegségek terjedésének aggodalma miatt ritkább az együttlét, valamint az amerikai gyerekek körében ez a generáció kevésbé kísérletező, mint az előző generációk, akik kábítószerekhez nyúltak és a szexben hippik voltak.
 
Hogy az önmegtartóztatás, mennyire szexuális nevelés, arról sokat lehet vitatkozni. Az mindenképpen igaz, hogy minden fejben dől el. Ha valaki nem akar valamit, nem is fogja megtenni; míg aki akar, az eléri, ahogy csak tudja. Ez igaz általánosságban az életfelfogásokra. Szexuális aktivitásnál fontos, hogy a gyerek milyen példát lát családi fészkében. A nevelés kérdése, valamint az, hogy a gyerekeknek a társai mit közvetítenek egymás körében befolyásoló tényező. Például van-e versenyzés a szüzesség elvesztésében, vagy ki milyen gyakran cseréli partnereit, döntően irányíthatóvá válhat az ezzel járó trendiség.
 
Egy biztos, a tanulmány arra is rávilágított, hogy a hüvelyi közösülés, azaz a tényleges szexuális kapcsolat a serdülők körében folyamatos csökkenést mutatott 1988 óta az amerikai tiniknél. Ezzel együtt csökkent a tini terhességek száma is. Ezen tanulmány alapján nem mondhatnánk az amerikai tinédzserek többségére, hogy könnyen bekapják a legyet.
 
A nemzeti programban az idősebb felnőtteket is vizsgálták. Alapját a személyes interjúk adták, melyet 13.500 férfivel és nővel folytattak le, életkorilag 15 és 44 év közöttiekkel. Ezt az eredményt egy régebbi, 2002-es statisztikai adattal vetették össze, így megállapították az alábbi tényeket:
- A fiatal felnőttek aránya, akik vaginálisan vagy orálisan elégítik ki párjukat azoknak a száma csökkent. Az anális szexet kedvelők aránya állandó, 21 %.
- A fiatalok több mint felénél gyakoribb a hüvelyi közösülés, mint az orális szex.
- A nőknek a kétszerese folytatott már azonos neművel kapcsolatot. Tehát a nők sokkal hajlandóbbak leírni önmagukat biszexuálisnak, mint a férfiak homoszexuálisnak. Feltételezések szerint a nő-nő közötti szex gyakoribb a képzettebb, iskolázottabb személyeknél, mint a kevésbé iskolázottabbak körében. Utal arra is, hogy a főiskolai évek alatt kísérletezőbbek a hölgyek az azonos neműekkel, mégis ez a viselkedés gyakoribb a kevésbé képzettebb nők között.
 
Magyar viszonylatban, ma minden második házasság válással végződik, és átlagosan 10 nő, összesen 13 gyermeket szül. Ez a fajta színtér, mely probléma a fiatalok, és nem fiatalok körében is, pszichés, valamint súlyos társadalmi gondokra utal, és sürgős megoldásra vár. A házassági kapcsolatok minősége és stabilitása ma Magyarországon szintén az utóbbi két évtizedben átalakulást jelez. A leglátványosabb ezek közül a házasságkötés gyakoriságának visszaesése, a növekvő válás gyakorisága, a termékenység csökkenése, a házasság nélküli együttélések terjedése, s ezzel együtt a házasságon kívüli születések arányának emelkedése.
 
Nem csodálom, ha egy 16 éves sokszor azt sem tudja, fiú-e vagy lány. A megromlott családi kapcsolatok, a társadalom, az élettér, mindazon problémát előidéz, mely a fenti gondok 80%-át megalapozza. Magyarországon a 15-18 éves lányok közel felének volt már szexuális kapcsolata, mindemellett, hogy a párok csaknem 90%-a semmilyen módszerrel nem védekezik az első együttlét alkalmával. 2000-ben a tinik átlagosan 16 és 22 éves koruk között veszítették el a szüzességüket. Ez az arány tíz év alatt 14 és 20 év közé tolódott. A lányok megelőzték a fiúkat.
 Kép
Hozzá kell tenni, a statisztikák szerint minden órában öt abortuszt végeznek el: 2007-ben a 15-19 éves korosztályon 5109 beavatkozás történt. Több mint tíz százalékát az abortuszoknak fiatalokon hajtották végre. Ami a legaggasztóbb, hogy a 14 éves és ennél fiatalabb korosztálynál is történt közel 200 terhesség megszakítást végeztek. (Forrás: tiniszaj.hu) Sajnos hozzá kell tenni, hogy a 14 év alattiaknál szülői beleegyezés szükséges terhesség-megszakításhoz. A 14-18 év közötti korosztálynál a fiatal is kezdeményezheti a terhesség megszakítását, de a kérelemhez az egyik törvényes képviselő beleegyezése is szükséges.
 
A szexuális forradalomnak ezernyi arculata van és megnyilvánulása. Döntően befolyásolhatóak a fiatalok a televíziós műsorok, a pop-kultúra, és az értéket közvetítő vagy kevésbé közvetítő társadalom által. A legtöbb szülő aggódik gyermekéért, így nem meglepő, ha a felvilágosító kampányok által, és az életbeli veszélyekre folyamatosan felhívják csemetéjük figyelmét. A burjánzó szex, a nemi betegségek, a gyorsan terjedő HIV-fertőzés, a nem várt terhesség, életeket tehet tönkre. Rossz példákat felhozhatunk saját környezetünkből is, és a nagyvilágból is. Ha egy kicsit is odafigyelünk gyermekünkre, barátunkra, tásunkra, megelőzhető és kivédhető ezzel egy nem várt probléma. Ezzel nem elvetni kell a szexet, csupán odafigyelni önmagunkra.
 
Nem meglepő, ha a diszkókban, bárokban 14 éves srácokat, kislányokat látunk. Számomra zavaró, hogy egy 14 éves vagy annál fiatalabb miért nem tollasbálazik otthon? Miért van egy tizenhárom éves lány agyon sminkelve idősebbnek tűnve ezzel? Miért engedik el a szülők, és egyáltalán tudják-e, hogy hol van a gyerekük? Természetesen lehet okolni a társadalmat, a szokásokat, a felmerülő és aktuális trendet, a médiát és a celebeket, csupán azt nem értem, a gyerek felelősségét miért nem emlegetik?
 
Tizenévesen is van ítélőképesség! Nem marad le senki semmiről, ha csak 16 éves megy először bulizni, vagy később veszíti el a szüzességét, mely ma már csak egy elcsépelt szó. Miért kell egyáltalán tükörbe, fehérneműben fényképezni önmagát a 2, 5 vagy 8 megapixeles telefonokkal a fürdőszobában, és miért jobb a furulyatechnikája egy 14-16 év körülinek, mint egy 25 évesnek? Nem állítható egyértelműen párhuzamba a magyar tini korosztály az amerikaival, de néhány ponton párhuzamba állítható a tanulmány a tapaszalt valósággal. Minthogy azt sem lehet elfelejteni, kifejezetten van olyan műsor, mely az amerikai tini terhességet mutatja be, és követi nyomon ezáltal az életüket.
 
A mai világban nagyon sok fiatal nem veszi komolyan a szexuális életet. Arra kellene buzdítania a társadalomnak a fiatalokat, és a fiatalok egymást, hogy várják ki érettségüket, és csak józan belátásukra hagyatkozzanak, ne a pillanat hevében döntsenek alkalmi együttléteikről!
 

És mi az 1.000.000 dolláros kérdés ebben? Mindenki döntse el önmaga…

L.T.

 

Képek forrása: Internet