Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Karácsonyi süteményes tárlat

2011.11.22

dios-makos.jpg       Diós és mákos bejgli

Hozzávalók:
1 kg liszt
20 dkg vaj vagy margarin
15 dkg zsír
60 dkg cukor
1 dkg élesztő
2 tojás
2 dl tej
40 dkg mák
40 dkg dió
10 dkg mazsola

fél citrom
4 dkg zsemlemorzsa


Elkészítés:
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, zsírral és 8 dkg cukorral. Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk, és a tésztához vegyítjük, hozzáadunk még egy tojást, késhegynyi sót. Az egészet jól összegyúrjuk és hideg helyen néhány órán át pihentetjük. Utána 6 egyenlő részre osztjuk, és cipókba formáljuk, majd téglalap alakúra kinyújtjuk. Hármat mákos, hármat diós töltelékkel töltünk meg úgy, hogy a sűrű tölteléket lapos késsel egészen a tészta széléig kenjük, a keskenyebbik oldalon kb. 1 cm-t visszahajtunk a tésztából, és felsodorjuk.

Gyengén kizsírozott tepsibe rakjuk a megtöltött bejgliket, tojással megkenve fél óráig meleg helyen tartjuk, ismét megkenjük, és ezúttal hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás megszárad. Mérsékelten meleg sütőben, kb. 35-40 percig, sütjük. Így szép márványos lesz.

Máktöltelék: 26 dkg cukorból 2,5 dl vízzel szirupot főzünk, amellyel leforrázzuk a mákot, majd hozzákeverünk 5 dkg megtisztított mazsolát, kevés reszelt citromhéjat.

Diótöltelék: 22 dkg cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk és az őrölt dióra öntjük. Hozzáadjuk a megtisztított mazsolát, reszelt citromhéjat, és a 4 dkg zsemlemorzsát.



mezes-puszedli.jpgMézes puszedli

Hozzávalók: 80 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1 kanál zsír (margarin), 3 db tojássárgája, 2 dl tejben megáztatunk 2 dkg szalakálit (fel kell futnia), 1 dl vízben felforralunk 25 dkg cukrot és 20 dkg mézet. Szegfűszeg, fahéj, ízlés szerint.


Amikor a szirup kihűlt, összegyúrjuk. Kicsit lágy lesz a tészta, ezért mielőtt kinyújtanánk tegyünk még hozzá lisztet, hogy ne ragadjon.
Kisebb pogácsaszaggatóval, vagy formával kiszaggatjuk. Óvatosan sütjük.
Máz: 3 tojás fehérjét 24 dkg porcukorral 1 evőkanál citromlével gőz felett habbá verjük.
Ebben forgatjuk meg a kisült puszedliket.

 

marcipanos-szaloncukor.jpg Marcipános szaloncukor

20 dkg mandulabél (héj nélkül)
15 dkg porcukor
2-3 zöld kardamomhüvely magjai
20 dkg étcsokoládé (min. 60 % kakaótartalmú)
ásványvíz

A mandulát finomra őrüljük.Hozzászitáljuk a porcukrot.
A karadamommagokat mozsárban porítjuk, hozzáadjuk a tál tartalmához.Több lépésben, kevés vizet adagolva összedolgozzuk az alapanyagokat.
A házi marcipánunkat fóliába csomagoljuk és 1-2 órára hűtőbe tesszük.
Majd szaloncukor formákat gyártunk belőle. A csokoládét gőz felett megolvasztjuk és megmártjuk benne a cukrokat. Sütőpapírra, vagy rácsra téve hagyjuk megdermedni rajtuk a csokibevonatot.
Csinos karácsonyi papírba csomagoljuk a cukrokat.

 

hamis_marcipan.jpg  Hamis marcipánszelet

Tésztához
10 dkg búzadara
1 dl tej
12 dkg darált háztartási keksz
5 dkg darált mandula
1-2 szem darált keserű mandula vagy 1-2 csepp mandula aroma
5 dkg vaj
20 dkg porcukor
2 ek kakaópor
3-4 ek kókuszreszelék

A vajat összemorzsoljuk a darált keksszel, majd hozzáadjuk a darált mandulát és a porcukrot.
A tejet felforraljuk, majd leforrázzuk vele a búzadarát, összekeverjük, hogy mindenhol egyenletesen érje a nedvesség (ha nincs keserű mandulánk, akkor a sütésálló aromát tegyük a tejbe). Mikor a búzadara meghűlt, jól összedolgozzuk a kekszes alappal.
A tésztát kettéosztjuk, és az egyik felét összegyúrjuk a kakaóporral.
Majd mindkét felet alufólián kb. fél cm vastagra és téglalap alakúra (kb. 30x20 cm-es) kinyújtjuk.
A két tésztalapot egymásra tesszük (a kakaóporosat belülre), egymáson kicsit még nyújtjuk, hogy a két lap teljesen összetapadjon, és az alufólia segítségével jó szorosan feltekerjük. A végeket behajtogatva kicsit formázzuk, gyúrjuk, hogy szép egyenletes hengert kapjunk.
Végül a kész hengert follpackra tesszük, körbeszórjuk a kókuszreszelékkel, és a folpackkal szorosan körbetekerjük, majd legalább fél napra a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
 


 

 
 

 


Elérhetőség

Életünk

Ha kérdése lenne, akkor küldjön e-mailt az eletunk@citromail.hu címre!

eletunk@citromail.hu



Statisztika

Online: 3
Összes: 71891
Hónap: 1177
Nap: 36