Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

A közfoglalkoztatásról...

2011.02.26
A közfoglalkoztatásról…
 

Mint az országban mindenhol, Okányban (Békés megye észak-keleti részén) is elindult a 2011. évi közfoglalkoztatás négy órában való rövid távú foglalkoztatásként. Ahogy láttam, és tudom is, a munkaidőkereteket összevonva nem négy órában, hanem hétfőtől-szerdáig nyolc órában dolgoznak az alkalmazottak. Ezt azzal indokolták, hogy a négy óra nem elég a munkafelvételre, a munkába állásra és egyáltalán milyen közfeladatot tudnak így végezni az emberek ennyi idő alatt elégségesen, teljesítményre.

Egy tájékoztató keretein belül a Sarkadi Munkaügyi Központ Kirendeltségén elhangzott, hogy Sarkad kistérségben 1500 embert tudnak foglalkoztatni éves szinten, rövid és hosszútávon egyaránt az életbelépő változtatások miatt. Tudni kell, a Sarkad kistérséghez kilenc település tartozik. Sarkad után, Okány a legnagyobb lélekszámú település, és Békés megyében a regisztrált munkanélküliek száma tavaly 28.800 fő volt. Ezt régiós lebontásban sajnos nem tudjuk, de a kistérségben nemcsak az alig nyolc osztályt végzettek száma magas, hanem a munkanélküliek aránya. A HVG-ben megjelent cikk szerint (2011.február 26./8. szám), miszerint az országban a leggyorsabban elnéptelenedő mikrorégiók között 15-dik Békés megyét tekintve a szeghalmi után a sarkadi kistérség. A rohamos csökkenés egyáltalán nem meglepő, hiszen sem a fiataloknak, sem egyik korosztálynak sincs megfelelő élettere és nincs munkalehetőség a régióban.

Településszinten Okányban a közfoglalkoztatás eddig sem oldotta meg a munkanélküliséget. Az álláskeresők száma nem csökkent, hanem nőtt. Ezzel egyidejűleg tudunk olyan be nem jelentett munkanélküli emberekről, akik nincsenek nyilvántartva az adatbázisban. Látszatintézkedésként remekül megállja a helyét a négy  órás közfoglalkozatás, amivel azt hihetnénk, több ember dolgozik bruttó 39.500 Ft-ért. A nettó bér, ezer forint körüli összeggel nagyobb, mint a segély összege (28.500 Ft) levont adók után. Az önkormányzaton dolgozók száma Okányban sem növekedett. A tavalyi közfoglalkoztatás végén decemberig néhány ifjú munkanélküli is álláshoz jutott a hivatalban, de ez év január 1-től már nem tudták megelőlegezni a fiatalok foglalkoztatását.

Tegnapi élményként azt is ide írhatjuk, hogy a keleti országrészben leesett hó után körülbelül tíz embert láttam az utakon havat lapátolni a kijelölt helyeken.

Hogy meddig lesz élhető és elfogadott ez a fajta kormányzati segítség, nem tudható. Emberek kerülnek az éhenhalás szélére, ha valós és igaz intézkedések nem fognak megtörténni az emberek érdekében.