Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Geszt

2009.09.30

Békés megye - Geszt

2009. szeptember 30-án  került megrendezésre a Békés Megyei Roma Civil Kerek-asztal soron következő ülése. Helyszíne Geszt polgármesteri hivatala volt. A kerek-asztalban tevékenykedő szervezetek vezetői szomorúan látták, hogy a részvétel nem volt fokozott a falu vezetése részéről. Azok a geszti roma lakosok, akik eljöttek, elmondták, hogy nagy szükség van a településen egy jól működő közösségre, közösségi térre. Ezért is akarnak létrehozni egy civil ifjúsági szervezetet a fiataloknak, valamint egy cigány kisebbségi önkormányzat megalakítását fontolgatják.

A lakosok elárulták, hogy a település emberlakta száma 820 fő körül alakul. Ebből az iskolában tanuló diákok 2/3-a roma származású. A kerek-asztal vezetése tájékoztatásul elmondta a jelenlevőknek, hogy mi célból jöttek létre, és milyen céllal vannak most Geszten. A beszélgetésekből folyamatosan kitűnt, hogy Geszt nemcsak forráshiányos település, de közösség- és információhiányos is. Nem beszélve arról, hogy csodálatos értékeik, kincseik vannak a falunak. Többek közt a Tisza kastély, az ótemető vagy Arany János szállóhelye, melyet hagynak, hogy az idő fogaskereke, a természeti erők és az emberi rongálás is tönkre tegyen.

Összegzésként elmondható, hogy a településen a változás elérhető lenne, ha a falu vezetése új arculatot kapna, valamint új koncepciókat és célokat tűznének ki. Sajnos a falu lakossága az alapvető jogokat és a mások számára elérhető szolgáltatásokat nem ismerik. Gyönyörű értékeiket megkellene őrizni, védeni! A falu kihasználhatná, hogy a román hatától mindössze pár km-re van, és a településen élők 90%-a roma, ezáltal egy többajkú iskolai rendszert, szolgáltatási hálót építhetnének ki.