Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Helyzetjelentés Békés-tükrében

2011.02.08

 Helyzetjelentés Békés-tükrében

 

Munkanélkülinek egyáltalán nem jó lenni. Egyfajta megbélyegzés a többségi társadalom részéről, amikor nemcsak haszontalannak érzi az ember önmagát, de kap egy regisztrációs számot, - mondván ez a tuti a hivatalban - hogy betudják azonosítani. Másrészt, ha nem talál sem feketén, sem „tisztán” állást, akkor vagy részesül ellátásban vagy nem. Könyörületre senki se várjon. A mostani viszonylatokat tekintve, a könyörülethez is meg kell felelni az adott feltételeknek.

Nagyon sokat halljuk a Tv-ben, a rádióban, valamint olvassuk az újságok hasábjain a foglalkoztatási programok fontosságát, az ipari szektor erősítését, a vállalkozók megsegítését, és minden egyéb dolog fontosságát, mely csökkentheti a munkanélküliséget. Igen ám, de keveset beszélnek a munkanélküliekről, azaz az álláskeresőkről, és az őket érintő főbb változásokról, melyet jelen kormányunk 2011. évtől alkotott.
 
Hogy ki ne maradjak az okoskodásokból, ezért a munkaerőpiacről és annak hátteréről írok, ami Békés megyében engem, a családomat, a barátaimat, ismerőseimet és az itt élőket érinti. Kiemelten a sarkadi kistérséget mutatom be, mivel e körzetben élek én is.
 
Békés megyében kedvezőtlen képet kapunk a munkaerőpiacról. A megyénkben kilenc munkaügyi hivatal működik, köztük a legfiatalabb a pár éve működtetett Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Sarkadi Kirendeltsége. A legkedvezőtlenebb helyzetben lévő körzet a sarkadi, mezőkovácsházi, békési és a szeghalmi kistérség; míg a legjobb helyzetben földrajzi elhelyezkedésük alapján a szarvasi és a gyomai körzet áll. Nem meglepő tény, hogy a munkanélküliek többnyire férfiak. A sarkadi kistérségben a 8. osztályt végzettek és a 8. osztályt be nem fejezettek aránya igen magas. A szakmunkások aránya 30%, az érettségivel rendelkezők 15%, míg a felsőfokú végzettséggel rendelkezők százalékos aránya 1% körüli. Életkorilag a 25 év alattiak száma 20%, a 25-50 év közöttiek 62%, míg az 50 év felettiek 18-20% körüli arányban jelennek meg a munkanélküliség palettáján. Itt kell megemlíteni, hogy minden ötödik álláskereső 25 év alatti. És akkor még nem tudjuk azoknak a számát, akik nincsenek regisztrálva munkanélküliként.
 
Hogy tovább haladjak mondókámmal, boncolgassuk az országos közfoglalkoztatást. A közfoglalkoztatás négy területre korlátozódik.

Az első a rövid távú közfoglalkoztatás. Ennek időtartama maximum négy hónap. Feltétele, hogy bpj-ben, azaz bérpótló juttatásban (egykori nevén 2010. végéig rendelkezésre állási támogatás volt) kell részesüljön az önkormányzat által. Így a helyi polgármesteri hivatal, bármikor behívhatja a szociális ellátásban részesülő személyeket. Ám! A négyórás minimálbér bruttó 39.000 Ft, ami a szociális segélyt (28.500 Ft) nettóban pár ezer forinttal haladja meg. Sokan nem vállalják a négyórás műszakot, mondván nem éri meg felhagyni a segéllyel, és nem kívánnak négy órában dolgozni. Törvény adta lehetőség, hogy a munkaidőkeret összevontan is meghatározható. Ezáltal, ha Gipsz Jóska és Gipsz Emma 4 órára van bejelentve, akkor egy nap dolgozhatnak 8 órát is felváltva. Igen ám, de azt ne higgye senki, hogy a munkaszerződésben foglaltakat megszegheti! Aki négy hónapos foglalkoztatásban vesz részt, az nem csökkentheti le két hónapra a munkaviszonyát, mert munkaidőkeretét összevontan alkalmazta.

A második a hosszabb távú közfoglalkoztatás. Ennek időtartama 4-6 hónap. Főként a magasabb iskolai végzettségűeket részesíti előnyben a hosszabb foglalkoztatás. Ezáltal kvalifikáltabb munkaköröket tölthetnek be. Törvény adta lehetőség újdonságként, hogy a munkaköröket egyenértékű iskolai végzettségként felajánlhatják diplomásoknak, szakmunkásoknak vagy 8 általánost végzetteknek egyaránt, amely nincs szakképzettséghez kötve.

Harmadik terület az országos foglalkoztatás tükrében a vízügyi igazgatóságnál, a vízgazdálkodásnál, az erdőgazdaságoknál és a Nemzeti Parkoknál elvégzendő munkák. A közútkezelőkről és a vasút szállítási szektorról ez esetben nem tudok még információval írni. Az utóbbi két foglalkoztató kivételével az országos közmunkában több tucat embert tudnak így alkalmazni fizikai munkákra.
Negyedik terület a versenyszférának kínált támogatás. Szintén csak bérpótló juttatásban rendelkezők számára biztosít lehetőséget. A vállalkozások foglalkoztatásának elősegítése érdekében, maximum 70%-os bér+járuléktámogatást kaphatnak. Feltétele a bpj-s foglalkoztatás, a 30%-os önerő, és a maximum 8 hónap+4 hónap önerős továbbfoglalkoztatás. Kötelező a továbbfoglalkoztatás, így legalább a támogatási időszak (max. 8 hónap) felét kell önerőből biztosítania a vállalkozásnak.
 
Itt jön a fricska! Ha eddig örültél, akkor most elkeserítelek! A sarkadi kistérségben ez az országos foglalkoztatási program mindösszesen 1500 főt érinthet. Békés megyében a regisztrált álláskeresők száma 28.800 fő volt. Ez az 1500 fős létszám, keretszám nem biztosít folyamatos foglalkoztatási lehetőséget, folyamatos cserélődést a munkakörökben, és nem segít helyreállni a családok anyagi helyzetében sem. Nem lesz több munkahely, nem jönnek a multik, és nem fog csökkeni az álláskeresők száma. Ugyan úgy lesz nyomorúság, szegénység.
2010-től csak az kaphat szociális ellátást, aki legalább 30 napos munkaviszonyt tud igazolni. Az, aki 2011. június 1-től jogosult bpj-re, arra nem kötelező a 30 napos munkaviszony igazolása ez évben. Mindenkinek 12 hónap áll rendelkezésre, hogy bemutassa, hol dolgozott az elmúlt egy évben.
 

Ezek után több kérdés merült fel bennem. Egy kistelepülés, mint Okány, Geszt, Mezőgyán, és így tovább, hogyan fogja foglalkoztatni azokat a munkanélkülieket, akikre nem kapnak támogatást az államtól? Mi alapján fog cserélődni a foglalkoztatottak száma a településeken? Hogyan tudja biztosítani a 30 napos munkaviszonyt a települési önkormányzat? Nem tudom, miként és hogyan fog csökkeni a munkanélküliség. Örülnék, nagyon örülnék, ha kevesebb ember lenne regisztrált álláskereső a hivatalok statisztikája alapján. Ha sorra ’nyílnának’ a munkahelyek, egyenesen tolonganának! Ha nem a sógor-koma-jóbarát elv alapján válogatnák az embereket a munkákra. Ha az állam nemcsak látszatintézkedéseket tenne, és így tovább….

Jaj, de szép is volna!

 
L.T.