Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Holtig való tanulás - Interjú Kincses Károlynéval

417450_460636297303419_898853171_n.jpg


 

Érdekes betekinteni egy olyan ember életpályájába, akinek a keze alatt generációk tanultak. Ezért is választottam általános iskolai osztályfőnökömet, Kincses Károlyné Ilonát első alanyomnak, akiről nagyon szívesen írok. Ki ne emlékezne a régi magyar órákra? A sok feleltetésre; a versek kötelező és pontos megtanulására vagy a '90-es években alakult színjátszó csoportra, amit ma már old school fotókon nézünk vissza? Példaértékű munkája elismerésre méltó!

 

"Mindenkiben annyi gőg van, amennyi az eszéből hiányzik." Így szól egyik kedvenc idézete Kincses Károlyné Ilonának. Azok, akik Okányban élnek vagy itt éltek és jártak az 1970-es évektől kezdve Ica néni, aki jelenleg nyugdíjas óraadóként segíti a diákok angol nyelvi oktatását. 1952. június 4-én született Békéscsabán. Munkás családból származik. Egy véletlen folytán került ide Okányba, azt követően, hogy leérettségizett. Később kezdte meg tanulmányait a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, ahol diplomát szerzett, magyar-orosz szakos pedagógus, 1989-től angol nyelvből képezte magát tovább. A férje, Kincses Károly, szintén nyugdíjas buszvezető. Két felnőtt korú gyermeke van, Kincses Nóra és Kincses Katalin (Simonné Kincses Katalin, így többen ismerik, hiszen szintén pedagógus), illetve három gyönyörű unokája.

 

Mi ösztönözte arra, hogy pedagógus legyen?

Békéscsabán, az 1. sz. Általános Iskolában talált rám egy olyan pedagógus, aki a példa

képem lett. Ő volt Sipos Béla, az orosz nyelv tanára. Foglalkozott velem, versenyekre készített, ember volt. Szerettem volna a nyomdokaiba lépni.

 

Milyen iskolában végezte a tanulmányait?

A szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán végeztem 1980-ban.

 

Milyen osztályokat tanít?

Jelenleg az Okány-Sarkadkeresztúr Általános Iskola és Óvodában tanítok, külön engedéllyel az általános iskola 4-8 évfolyamában angol nyelvismeretet. 

 

Rendszeres, jól felépített óra híve vagy a lazább órákat részesíti előnyben az oktatás során?

Ezt nehéz lazára venni. Van egy államilag megkövetelt tanterv, amit óráról-órára minden pedagógusnak le kell bontani, és ez alapján haladni a tanagyaggal. Gyakran tanítok dalokat, mondókákat, ritkábban táncolunk, tornázunk az órákon. Helyet kap néha a humor, ami nagyon üdítő. Persze vannak olyan napok, amikor azt látom, hogy a gyerekek fáradtak vagy nyűgösek, esetlege

sen problémáik adódtak és azokon a napokon kicsit kötetlenebb órát tartok. Sajnos ezt követően be kell pótolni az elmaradt anyagot, emiatt nagyobb ütemben kell haladni, és bizony szigorúbban kell venni a felkészítést. A tantervet be kell tartanunk.

 

Mit gondol, hogy ítélik meg a diákok?

A pedagógus a saját személyiségével dolgozik, s mindannyiunkat érnek sikerek, kudarcok a pedagógus pálya során. Ezért azt gondolom, hogy egyrésze a diákoknak biztos szeret. Persze minden diák más-és más, így nehéz azt feltételezni, hogy mindenki egyformán szeret.

 

Mi a véleménye a diákokról, akiket tanít?

Azt gondolom, a gyerekek minden korban egyformák: az adott társadalom, a családi háttér nagyon sokban segíti vagy hátráltatja a diákok előmenetelét. Jó lenne, ha sok szeretet kapnának a családon belül is, mert gyakran történik olyan, hogy az iskolában vezetik le a korábbi feszültségeket.

Szeretném, ha többet tudnának énekelni, játszani, mozogni, és különösen, hogy boldoggá tudjanak válni. Ehhez fontos a tudás is. Nem az a fontos, hogy mindenki kitűnő tanuló legyen, de megtanuljon a képességeinek megfelelően teljesíteni.

 

Van más szakmája? Jár most valamilyen képzésre, oktatásra?

Nyugdíjasként, már nem. A pedagógusoknak minden évben továbbképzésre kell járniuk. A holtig való tanulás náluk biztosan igaz. Aktív dolgozóként én is részt vettem ezeken a képzéseken, ezen kívül komplex orosz továbbképzés keretében 1 hónapig „Leningrádban” tanultam, majd 1989-től a már említett angol nyelvi képzésen próbáltam haladni a korral.

 

Mire jut ideje mindezek mellett? Minek hódol szabadidejében szívesen?

Mindent meg kell csinálni! Ettől nem áll meg az élet, hiszen a kertet, a házat gondozni, ápolni kell, ahogy az ember lelkét is. A hivatásom a hobbim, a tanítás a világ legszebb munkája. Életelemem a mozgás, bár ez nem a mindennapi tornára, hanem az állandó tevékenykedésre vonatkozik. 2011 óta nyugdíjasként az unokáimat szeretgetem, időnként nevelgetem, vagy jókat ját

szok, focizok, sétálok, vitázok velük. Van egy táskavarrógépem, így gyakran varrok függönyöket vagy más hasznos holmit.

Korábbi tevékenységeim közül néhányat említenék, amire büszke vagyok:

  • Sok tanulót készítettem föl versenyekre, mind a magyar, mind az idegen nyelvből.

  • Újra indítottam a színjátszó hagyományt 1992-ben, és megalakítottam a színjátszó kört a Művelődési Ház keretein belül. Felújítottuk a Betlehemezés

  •  hagyományát, mesejátékokat, musicaleket vittünk színpadra. Köztük a „Légy jó mindhalálig” és a „Valahol Európában” címűt.

  • Alapító tagja, segítője lehettem az Okányban elsőként megalakuló „Okányi Általános Iskoláért” alapítványnak.

  • Büszke vagyok arra az iskolatörténeti gyűjteményre, amely a múlt iskolájának tárgyi-és dokumentum emlékeit próbálja bemutatni, megőrizni. EZT A KIÁLLÍTÁST A KIS ISKOLÁBAN LEHET MEGTEKINTENI!

  • Az olvasás és a zenehallgatás, /musical/ teljesen ki tud kapcsolni.

 

Van esetleges későbbi terve, amely a tanítással kapcsolatos?

A hivatásom a hobbim, a tanítás a világ legszebb munkája. Tervem.... talán egy alapítványi iskola nyitása, de ehhez mérhetetlenül sok pénz kellene. Nekem az sajnos nincs. Remek lenne, ha újra alakulna a színjátszó szakkör!

 

Mi jelenleg a legnagyobb vágya?

Szeretnék közelebb költözni a két felnőtt lányomhoz, akik több mint 200 km-re élnek tőlem. Ezáltal szeretnénk nekik segíteni a férjemmel együtt. Már az is boldoggá tenne, ha a három csodás unokámat gyakrabban láthatnám, segíthetnék nekik tanulni, és a mindennapi életükben jobban részt tudnánk venni.