Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Jelentkezés oka: Munkanélküli

2012.07.19

 

Jelentkezés oka: Munkanélküli

Valóban, ma talán mindennél jobban számít az egzisztencia. Bizony! Ez az elmaradhatatlan bűvös varázsszó, mely nélkül nem élet az élet, főleg olyan emberek szájából, akik elegánsak és kövérek. Szivaroznak, az asztalukon a jobbnál-jobb nedűk sorakoznak, porcelánból kortyolgatják fekete kávéjukat, és affektálva beszélnek a nyomorról, a szegénységről.

A szegénység minden mesterségre megtanít – hangzik a mondás és megállja helyét. Gondoljunk csak a frissen vagy az elmúlt években végzett felsőfokú képesítésekkel rendelkező diákokra, akik ma külföldön vagy itthon konyhai kisegítő, takarító, közmunkás, legrosszabb esetben munkanélküli státuszban vannak. És igen, nagyon sokan munkanélküliek. A szakmunkás végzettségűeknek sem könnyebb, mivel nem keresnek millió számra ácsot, festőt, kőművest, lakatost, gépészt, hentest, varrónőt és így tovább…

Az iskolával nem rendelkezőknek esélyük sincs. A nyolc általánossal, tíz osztállyal, de az érettségivel – valljuk be – kitörölhetik a hátsójukat. Nézzük csak a számadatokat. A Központi Statisztikai Hivatal adataiból megtudhatjuk, hogy „a 2012. január–márciusban a munkanélküliek létszáma 504 ezer fő volt, ami az egy évvel korábbihoz hasonló, 11,7%-os munkanélküliségi rátát eredményezett. A férfiak munkanélküliségi rátája az előző évhez képest nem változott, a nőké 0,3 százalékponttal emelkedett.” Továbbá „A munkanélküliek 15,7%-a a munkaerőpiacon csak kis létszámban jelenlévő 15–24 éves korosztályból került ki. A korcsoport 27,8%-os munkanélküliségi rátája 1,0 százalékponttal volt magasabb a 2011. I. negyedévinél.” Egy másik, szintén KSH gyorstájékoztatóból kiderül, hogy a 2012. február ás április közötti időszakban a munkanélküliek száma 496 ezer volt, mégis az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest növekedést mutatott. Mindezeket tetőzi az a tény, hogy 45,7%-a egy éve, vagy annál régebben keresett állást, foglalkoztatót, valamint az átlagosnak nevezhető munkanélküliségi állapot közel 18 hónapra tehető. Ez azt jelenti, hogy közel másfél évig munkanélküliek az emberek.

A munkáltatók álláshirdetéseire jelentkezve talán nem lep meg senkit, amikor a jelentkezés okához hazudni kell. Hogy miért? Mert elsősorban olyan válaszokat várnak, ami egyrészt fényezi a leendő munkavállaló készségeit és kompetenciáit (például: "Szeretek csapatban dolgozni, tudom motiválni és irányítani az embereket. Vezetői stílusomat/munkastílusomat lendületesség, céltudatosság és határozottság jellemzi."; "Szakmai tapasztalataim bővítéséhez dinamikus, fejlődési és előrelépési lehetőséget biztosító munkakörnyezetet keresek."), valamint előre dicsőíti a munkaadót, hogy milyen biztosnak és megbízhatónak tűnik cégük, vállalatuk, milyen jó a hírnevük, és milyen jó pozícióra keresnek új munkatársat.

Megnéztem, mennyi álláshirdetést találok a Dél-Alföldi régióban. Minden rubrikát bejelölgetve, iskolai végzettségeket tekintve (általános iskolai végzettség nélküli, szakmunkásképző, technikum, általános iskola, gimnázium, főiskola, szakiskola, szakközépiskola, egyetem) 703 találatot találtam. Tovább szűkítve megyére, ugyan ezen keresési feltételekkel Békés megyében 250 betöltetlen állás található a munkaügyi kirendeltségek alapján. Sajnos, kistérség alapján már nem tud a munkavállaló állást böngészni, viszont lakóhelyemet illetően már az állás találatok száma kereken nulla volt. Így induljanak meg a fiatalok…

A mai társadalom beteg, mindenkinek ezer baja van, mindenki segítséget, támogatást és védelmet keres. Az a rettentő az egészben, amikor a különböző álláshirdetésekre diplomások napidíjas munkát keresnek, a tehetséges gyermekek meg külföldre vándorolnak. Emberek ezrei kér, fenyeget, könyörög, de csak azért, mert élni akar, tisztességesen, tisztességes munkával pénzt szeretne keresni. Nem lopni akar, dolgozni, s azt itthon nem lehet! Ez van ma.

L.T.