Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Lángelmék vs. Tökfilkók

2011.07.11

Lángelmék vs. Tökfilkók

                                                                        - előjáróban kéretik a sorok között olvasni-


A KSH (Központi Statisztikai Hivatal) legfrissebb adatai alapján kiderült, hogy az Orbán-kormány munkahely-teremtési „szándéka” megbukott. 2011 első negyedévében mintegy 3,743 millió embernek volt munkahelye, azaz egy hónap alatt 33.000 fővel emelkedett az állástalanok száma.

A munkanélküli ráta is stagnált 11,5%-on, ezért elmondható, a foglalkoztatottak száma nem nőtt, hanem ellenkezőleg, csökkent. Eszembe jutott egy vicc is ezzel kapcsolatban. Mi a különbség a cirkusz és a parlament között? Az, hogy a cirkuszban okos emberek hülyéskednek, a parlamentben meg hülye emberek okoskodnak! Egy másik adatgyűjtés alapján elmondható, hogy 2010-ben 27%-kal nőtt a bejelentett munkanélküliek száma a 2008-as átlaghoz képest. Az álláskeresés átlagos időtartama ezzel együtt 16.5 hónapra nyúlik, mindez persze csak statisztika. Aztán ott vannak a területi és régiós foglalkoztatási különbségek, és ezekhez társul minden olyan hátráltató, negatív tényező, amely felerősíti az elhelyezkedési lehetőségeket.

Nos, a lángelmék és a tökfilkók között akkora a távolság, mint a mai kor pártpolitikája és a kisemberek pénztárcája között. Egyszóval, ÓRIÁSI! Kaphatta volna írásom az óriási címet is, de jobbnak láttam megragadni ezt a fajta bájtetszelgést, mit a lángelme és a tökfilkó szó nyújt az olvasónak. Természetesen megkérem olvasóim figyelmét, hogy ezen írás esetében olvassanak a sorok között, és csak azután, a tanulságot levonva írjanak kommentet, amennyiben kedvük tartja!

Akik nálunk a munkáskérdéssel foglalkoznak, azok életükben nem voltak kapálni, címerezni, paradicsomot gyomlálni, és mindenféle kétkezi munkát végezni. Az utóbbi izgalmas napok eseményeinek köszönhetően ismét pennát ragadtam, és írni kezdtem. Először csak kérdéseket jegyeztem le, tudva tudván, hogy ezekre úgysem kapok választ. Majd azt találtam ki, hála a történteknek, megkérdezem a más osztályhoz tartozó bábfigurákat – ezzel is elkerülve, hogy a hallgatás sáncai mögé bújjanak- miként is működik a munkáskérdés hazánkban. Nekik kötelességük higgadtan, a legnagyobb nyíltsággal színt vallani mindenféle politikai színezetet, és osztályérdeket elkerülve. Nos, a nagy fellángolást követően addig jutottam, hogy semeddig. Nem kaptam válaszokat, és nem is kérdeztem, mivel nem volt kitől. Kérdeznék én Tisztelt Olvasó, de valóban igaz válaszokat kapnék? Nem hiszem. Nem ámítom sem magamat, sem mást.

Májusban csaknem 40.000 új támogatott álláshelyet jelentettek be a munkáltatók; ez 2010 májusához képest több mint 19 ezres – 93,6 százalékos – növekedést jelent, amelynek nagy részét a közfoglalkoztatásban létrejött új állások teszik ki – derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) honlapján közölt legfrissebb munkaerő-piaci adatokból. A számokkal nagyszerűen lehet kombinálni, de vessük össze az új foglalkoztatást az egykori, „Út a munkához” programmal. 2010-ben még az önkormányzat benyújthatta igényét, hány főt kíván foglalkoztatni közfoglalkoztatás keretein belül, a közfeladatok ellátására, ami többnyire település tisztasági feladatokat jelentett. Az önkormányzatoknak egy 95%-os, vissza nem térítendő támogatást jelentett, így a fennmaradó 5%-ot megtudták fizetni az emberek után. Nem volt korlát minimum és pályáztatás, mint most, valamint a legjobb dolog volt az egészben, hogy a mostani kettő- vagy négy hónapos munkaviszonyt 12 hónapra is megkapták, minimálbérért, és nem BPJ-ért (vagy még tavaly RÁT-nak nevezett segélyért) kellett dolgozniuk.

Idén, az Orbán-kormány meggondolatlanul átvariálta a közfoglalkoztatást, és ezzel ellehetetlenítette a családok helyzetét, megélhetését. 2011. január 1-től ugyanis a települési önkormányzatoknak már pályázni kell a Munkaügyi Központokhoz a foglalkoztatottakra, illetve a munkaviszony is megváltozott a rövid- és a hosszútávú foglalkoztatásnak köszönhetően. Az tovább él, hogy aki idén nem tud felmutatni legalább 30 napos munkaviszonyt, akkor az 2012-ben nem lesz jogosult bérpótló juttatásra a települési önkormányzattól.

Elmondható, a foglalkoztatottak még kedvezőtlenebb helyzetbe kerültek a tavalyi évhez képest, és ez az állapot még sajnos sokáig így lesz, és rosszabbá is válhat. A munkanélküliek száma nem csökkent.

Hol jöttek létre a közfoglalkoztatásban új álláshelyek? Hogy az Orbán-kormány miként fogja elővarázsolni az ígért egymillió új munkahelyet, és hogyan oldja meg az emberek mindennapi, életben maradáshoz szükséges gondjait, azt senki nem tudja. Lehet, hogy a közmunkával. Azon belül a négy órás, 31 ezer forintos fizetséggel. Ki tudja… A papír mindent elbír, az emberek pénztárcája viszont üres!