Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Tükör a kistérségi munkanélküliségről

2011.04.18

Tükör a kistérségi munkanélküliségről

 
 
Békés megyében a regisztrált munkanélküliek száma tavaly 28.800 fő volt. A HVG-ben megjelent cikk szerint (2011.február 26./8. szám), miszerint az országban a leggyorsabban elnéptelenedő mikrorégiók között 15-dik Békés megyét tekintve a szeghalmi után a sarkadi kistérség. A rohamos csökkenés egyáltalán nem meglepő, hiszen sem a fiataloknak, sem egyik korosztálynak sincs megfelelő élettere, nincs munkalehetőség a régióban.
 
Kedvezőtlen képet kapunk a munkaerőpiacról. A megyénkben kilenc munkaügyi hivatal működik, köztük a legfiatalabb a pár éve működtetett Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Sarkadi Kirendeltsége. A legkedvezőtlenebb helyzetben lévő körzet a sarkadi, a mezőkovácsházi, a békési és a szeghalmi kistérség; míg a legjobb helyzetben földrajzi elhelyezkedésük alapján a szarvasi és a gyomai körzet áll. Nem meglepő tény, hogy a munkanélküliek többnyire férfiak. A sarkadi kistérségben a 8. osztályt végzettek és a 8. osztályt be nem fejezettek aránya igen magas. A szakmunkások aránya 30%, az érettségivel rendelkezők 15%, míg a felsőfokú végzettséggel rendelkezők százalékos aránya 1% körüli. Életkorilag a 25 év alattiak száma 20%, a 25-50 év közöttiek 62%, míg az 50 év felettiek 18-20% körüli arányban jelennek meg a munkanélküliség palettáján. Itt kell megemlíteni, hogy minden ötödik álláskereső 25 év alatti. És akkor még nem tudjuk azoknak a számát, akik nincsenek regisztrálva munkanélküliként.
 
Boncolgassuk az országos közfoglalkoztatást. A közfoglalkoztatás négy területre korlátozódik.
 
Az első a rövid távú közfoglalkoztatás. Ennek időtartama maximum négy hónap. Feltétele, hogy bpj-ben, azaz bérpótló juttatásban (egykori nevén 2010. végéig rendelkezésre állási támogatás volt) kell részesüljön az önkormányzat által. Így a helyi polgármesteri hivatal, bármikor behívhatja a szociális ellátásban részesülő személyeket. Ám! A négyórás minimálbér bruttó 39.000 Ft, ami a szociális segélyt (28.500 Ft) nettóban pár ezer forinttal haladja meg. Sokan nem vállalják a négyórás műszakot, mondván nem éri meg felhagyni a segéllyel, és nem kívánnak négy órában dolgozni. Törvény adta lehetőség, hogy a munkaidőkeret összevontan is meghatározható. Ezáltal, ha Gipsz Jóska és Gipsz Emma 4 órára van bejelentve, akkor egy nap dolgozhatnak 8 órát is felváltva. Igen ám, de azt ne higgye senki, hogy a munkaszerződésben foglaltakat megszegheti! Aki négy hónapos foglalkoztatásban vesz részt, az nem csökkentheti le két hónapra a munkaviszonyát, mert munkaidőkeretét összevontan alkalmazta.
 
A második a hosszabb távú közfoglalkoztatás. Ennek időtartama 4-6 hónap. Főként a magasabb iskolai végzettségűeket részesíti előnyben a hosszabb foglalkoztatás. Ezáltal kvalifikáltabb munkaköröket tölthetnek be. Törvény adta lehetőség újdonságként, hogy a munkaköröket egyenértékű iskolai végzettségként felajánlhatják diplomásoknak, szakmunkásoknak vagy 8 általánost végzetteknek akkor, ha nincs szakképzettséghez kötve.
 
Harmadik terület az országos foglalkoztatás tükrében a vízügyi igazgatóságnál, a vízgazdálkodásnál, az erdőgazdaságoknál és a Nemzeti Parkoknál elvégzendő munkák. A közútkezelőkről és a vasút szállítási szektorról ez esetben nem tudok információval szolgálni. Az utóbbi két foglalkoztató kivételével az országos közmunkában több tucat embert tudnak fizikai munkára alkalmazni.
 
Negyedik terület a versenyszférának kínált támogatás. Szintén csak bérpótló juttatásban rendelkezők számára biztosít lehetőséget. A vállalkozások foglalkoztatásának elősegítése érdekében, maximum 70%-os bér+járuléktámogatást kaphatnak. Feltétele a bpj-s foglalkoztatás, a 30%-os önerő, és a maximum 8 hónap+4 hónap önerős továbbfoglalkoztatás. Kötelező a továbbfoglalkoztatás, így legalább a támogatási időszak (max. 8 hónap) felét kell önerőből biztosítania a vállalkozásnak.
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.