Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Ideál? Ugyan már!

2011.01.19

Ideál? Ugyan már!

Kép Tökéletes FÉRFI nincs, és tökéletes NŐ sincs. Tökéletes csak a filmvásznon létezik Mr. és Mrs. Smith személyében. Rendkívüli, fess, csinos, jóképű férfinak tekinthetjük a világegyetemben, az örök klasszikus, Top Gunból ismert Tom Cruise-t, vagy a hölgyszívek másik megdobogtatóját, Brad Pittet. Bár számomra egyik felsorolt férfiú sem a "gyere be" kategória, mégis kinézetük miatt igen szemrevalóak. Álmaink pasija magas, jóképű, szőke hajú királyfi. A valóságban alacsony, köpcös, esetlenebb férfiú kerül mellénk házasságkötés, együttélés során. Hová tűnik gyönyörű szép álomképünk, melyet a FÉRFIról elképzeltünk? Felvetődik a kérdés, miért válogatunk ennyit a férfiak közül, ha mégis minden férfira ráhúzzuk azt, hogy egyformák?

Az angolok mindig valami újat és érdekeset eszelnek ki. Ez esetben arra kereste a sheffieldi és a francia Montpellier Egyetem, hogy miért szakítunk álmaink férfi ideáljával életünk során? A valóságban párunk testmagassága, és testtömege is eltér az elképzeltektől. A kutatásban száz heteroszexuális pár vett részt, hogy egy huszonegyedik századi szoftverrel megrajzolják a nők, és a férfiak képzeletbeli hercegét, hercegnőjét, majd összevessék az adatokat. Kiderült az összehasonlítást követen, hogy a nőknél jóval nagyobb a szakadék az ideál és a valóság között, míg a férfiaknál elenyésző az eltérés. Persze érthető, hogy a női ideál miért is tér el a férfiak általános, 90-60-90-es női ideálképtől. 

Napvilágra került a szóbeszéddel ellentétes eredmény is, hogy nem minden a külső. A pasik egy részénél az ideált nem feltétlenül a vékony, kecses nők testesítik meg. Számukra a külső, mint „tárgy” csak az egyéjszakás vagy a rövid távú kapcsolatnál fontos. Hosszú távú kapcsolatoknál előnyt élvez a hölgyek jelleme, mint a szépsége. A vizsgálat arra a következtetésre vezet, hogy a külső helyett fontosabb a monogámia, a közös családalapítási vágy, és a gyermeknevelési ösztön. Ez határozza meg az életre szóló szerelmet, kapcsolatot.

Nagy bánatunkra, nem ad egyértelmű választ arra a kutatás, hogy az ideálképet miért is felejtjük el az ismerkedéseinknél. 

L.T.

Kép forrása: Internet