Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EU Újságíró Díja - Együtt a diszkrimináció ellen!

2011.08.11

EU Újságíró Díja - Együtt a diszkrimináció ellen!


A nyolc éve alapított "Együtt a diszkrimináció ellen!" EU Újságíró Díja az egyetlen olyan újságírói pályázat az on-line és a nyomtatott sajtóban dolgozó újságírók részére, amely az Európai Unión belüli diszkriminációval és sokszínűséggel foglalkozik.
A Díj az Európai Bizottság elismerése azon újságírók számára, akik munkájukon keresztül hozzájárulnak a sokszínűség értékének és előnyeinek jobb megértéséhez, valamint a diszkrimináció elleni küzdelemhez.

1. Minden pályaműnek érintenie kell a Díj témáját, és európai vonatkozással kell bírnia.

2. A versenyre nevezett összes cikket kitöltött on-line nevezési űrlapnak kell kísérnie.

3. A pályázatra olyan írások nyújthatók be, amelyek 2010. szeptember 18. és 2011. november 10. között megjelennek vagy megjelentek valamely bejegyzett sajtótermékben.

4. A versenyre nevezett minden írásnak eredetileg valamely nyomtatott vagy on-line sajtótermékben kell megjelennie. Ide tartoznak a gazdasági társaságok, egyesületek vagy egyetemek kiadványai is. A publikációnak helyet adó sajtótermék szerkesztőségi székhelyének az Európai Unió 27 tagállamának valamelyikében kell lennie.

5. Minden pályaműnek írott műnek kell lennie. A fényképes vagy audiovizuális elemekből álló pályaműveket nem fogadjuk el.

6. A nevezés határideje: 2011. november 10., 12 óra (közép-európai idő szerint dél).

7. A versenyre nevező újságírók legfeljebb három pályaművet küldhetnek be.

8. Az írásoknak legalább 3500 karakter terjedelműnek kell lenniük (szóközökkel együtt), de hosszuk nem haladhatja meg a 32 000 karaktert (szóközökkel együtt).

9. Az írásokat az Európai Unió 23 hivatalos nyelvének valamelyikén kell benyújtani. Ezek a következők: angol, bolgár, cseh, dán, észt, finn, francia, görög, holland, ír, lengyel, lett, litván, magyar, máltai, német, olasz, portugál, román, spanyol, svéd, szlovák, szlovén.

10. Egy pályázat több, egymáshoz kapcsolódó cikket is tartalmazhat (például egy interjút és a hozzá kapcsolódó tényfeltáró cikket), de csak akkor, ha az adott nyomtatott vagy on-line sajtótermék ugyanazon kiadásában jelentek meg.

11. Adott időszakban megjelent cikksorozat is benyújtható egyetlen pályaműként, ha a cikksorozat minden része ugyanabban a nyomtatott vagy on-line sajtótermékben jelent meg.

12. Csoportos nevezéseket is elfogadunk, feltéve, hogy az írás elkészítéséhez jelentősen hozzájáruló összes személy (például a kutatást végzők, az újságírók és a szerkesztők) neve szerepel a nevezési űrlapon, és a csoport létszáma nem haladja meg az öt főt.

13. A pályaművet harmadik fél is benyújthatja. A szerzőnek azonban hozzá kell járulnia a nevezéshez. A pályázattal együtt ezt a hozzájárulási nyilatkozatot is be kell nyújtani.

14. Az Európai Bizottság fenntartja a jogot, hogy a benyújtott írásokat prezentációs anyagaiban és a sajtóban felhasználja, valamint az Újságírói Díj és "A sokszínűségért. A diszkrimináció ellen" kampány promóciója keretében bármilyen módon közzétegye.

15. A zsűri döntése végleges. A zsűri fenntartja a jogot minden olyan pályamű elutasítására, amely nem felel meg a versenykiírás feltételeinek. A pályázat benyújtásával a pályázók elfogadják, hogy a zsűri döntése ellen semmiféle jogorvoslattal nem élhetnek.

16. A versenyre nevező személy a nevezés benyújtásával elfogadja, hogy a versenyszabályzatot elolvasta és megértette.

17. A pályázóknak igazolniuk kell (PDF-dokumentummal vagy a pályázatról készült képernyőfelvétellel), hogy a benyújtott anyag valóban megjelent a sajtóban.

18. A versenyben való részvétel alsó korhatára 18 év.
Díjak
A versenyben részt vevő újságírók akár 5000 euró értékű pénzdíjban is részesülhetnek.
Európai díjak: Az európai győztes, valamint a második és a harmadik helyezett 5000 euró, 3500 euró, illetve 2500 euró értékű díjat kap.
Nemzeti díjak: A 27 nemzeti verseny győztesei egyenként 1000 euró értékű díjban részesülnek.
A díjak átadása utalványok formájában történik, amelyek utazásra, diszkriminációval vagy sokszínűséggel kapcsolatos konferenciákon vagy szemináriumokon való részvételre, multimédiás berendezések vagy más professzionális eszközök vásárlására, illetve nyelv- vagy egyéb tanfolyamon való részvételre használhatók fel.
A győztesek a díjjal járó összeget vagy annak egy részét egy általuk választott, diszkriminációval foglalkozó civil szervezetnek is felajánlhatják.
http://journalistaward.stop-discrimination.info